Ползи от Овесените ядки

Ползи от спринтовете
януари 16, 2019
Ползите от Ходенето
януари 17, 2019

Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на земята. Чудесен източник на редица важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Съдържа главно бавни (сложни) въглехидрати, но и протеин и мазнини – в по-малки, но значими количества.

Овесените ядки са доста калорични и въпреки многобройните ползи, количеството им в твоя хранителен режим трябва да бъде съобразено с цялостния калориен прием, както и с препоръчителната доза фибриза деня.

Включва богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва калций, калий, манган, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк, някои витамини от B група и др.

Полезни са за сърцето – голяма част от влакнините в овесените ядки са бета-глюкани. Това са вид водноразтворими фибри, които притежават редица ползи за здравето:

Понижават холестерола и в частност – лошия (LDL) холестерол.

Понижават нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор.

Спомагат развитието на полезни бактерии в чревния тракт.

Полезни са за храносмилателната система – овесените ядки са богати на фибри. А фибрите са добре познат съюзник при стомашни и чревни проблеми. Приемът на фибри повишава теглото и водното съдържание на изпражненията, а това прави отделителния процес по-лесен.

И не забравяйте, Овесените ядки са много полезна и приятна за консумация храна, стига да знаеш как и в какво количество да ги приемаш.

Comments are closed.