Ползите от Ходенето

Ползи от Овесените ядки
януари 16, 2019

Ходенето пеша,  в комбинация с достатъчна доза сън и здравословен хранителен режим,  може значително да ни помогне да поддържаме много по-добро здраве.
Дори само 15-30 мин. на ден, прекарани в разходки, би могло драстично да подобри тонуса ни и да спомогне за по-доброто функциониране на цялото ни тяло.

Подобрява зрението

Въпреки, че очите най-вероятно изглеждат като последното нещо, което може да бъде свързано с крайниците ни, вървенето оказва влияние и върху тях. А именно, намалява шанса от развиване на глаукома чрез редуциране на очното налягане.

Повишава обема на белите дробове

Като аеробно упражнение, ходенето увеличава потока на кислород в кръвта ни, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествена детоксикация на цялото тяло.

Намалява шансовете за развитие на сърдечни заболявания

Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив, както на интензивни физически натоварвания, така и на ежедневните задачи, с които ни сблъсква животът всеки ден.

Подобрява храносмилането

30 минути ходене всеки ден, може да подобри значително храносмилането и да редуцира симптоми на запек, като спомогне за регулиране на движенията на червата.

Засилва мускулатурата

Изминаването на 10 000 стъпки на ден може да се смята за реална тренировка във фитнес зала, особено ако добавим няколко интервала между ходенията или се движим по нагорнище.

Поддържа във форма костите и ставите

Ходенето може да осигури по-голяма подвижност на ставите, да предотврати загубата на костна маса и дори да намали риска от фрактури. Отново само 20-30 минути на ден прекарани в разходки помагат да се намали болката в ставите, сковаността и възпалението.

Слагайте си минимум 10 000 крачки на ден, тялото ще ви се отблагодари.
Постепенно увеличете тази продължителност до 20 или 30 минути на ден.

След това може да ходите 30 минути сутрин и 30 минути вечер.

Може също така постепенно да увеличавате темпото на вашето ходене.

Заключение:
първата стъпка е най-трудна – след като направите тази първа стъпка, вие сте на правилен път към по-добро здраве и по-добре изглеждащо тяло.

Comments are closed.